HÓD – Honismereti Túraegylet

Teréz – túra

2020. 01. 25.

Egenhoffer Teréz 1855 januárjában született, jómódú esztergomi családban. Arról ugyan nincs adatunk, hogy „már gyerekkorában eljegyezte magát a turistasággal”; de az 1888-ban megalakult Budapesti Osztálynak, s természetesen az MTE-nek kezdetektől tagja volt. Télen nyáron rendszeresen túrázott a Magas-Tátrában, s egyike a Tátra első női síelőinek. A századforduló első éveiben a Téry menedékház gondnoka, támogatta a dobogókői menedékház építését.
A Millennium évében javasolta a Gerlachfalvi csúcs Ferenc József-csúcsra történő átnevezését.
Ugyanekkor a saját költségén diorit emléktáblát állíttatott az ország legmagasabb csúcsán, amit
„természetesen” 1920-ban leromboltak. Nevét a Tátrában az Egenhoffer-csúcs és az Egenhoffer-rés őrzi.
Egyik kezdeményezője volt a Trianon utáni emléktüzek mozgalmának. Hegymászós beszámolói, írásai rendszeresen megjelentek a Turisták Lapjában, a Turistaság és Alpinizmusban, az MKE évkönyvében.
Az I. világháború után a család elszegényedett, elvesztvén a hadikölcsönbe fektetett vagyonukat. Ekkori polgári ténykedéséről keveset tudunk. Azt viszont igen, hogy a túrázással idős korában sem hagyott fel.
1935 januárjában, 80. születésnapján Klotild-ligetről indulva, Dobogókő érintésével Esztergomba túrázott. Erről, s több, kisebb túrájáról a TL és a TésA is hírt adott. Élete utolsó éveiben Sashalmon, fűtetlen szükséglakásban élt. Peitler Gyula, az MTE alelnöke javaslatára az egyesület havi járandósággal segítette, előlegként „a megírandó tátrai cikkekért és más közleményekért.”
Életrajzi adatai szerint 1940-ben hunyt el. Ez az adat rossz, mert egy saját kezűleg írt levele van
birtokomban, 1943. jan. 3-iki keltezéssel, melyben köszönetét fejezi ki az egyesületnek. Sashalmi templomok halotti bejegyzései között nevét nem találtam.
Az „újkori” MTE 1991-ben tartotta megemlékezésként az első Teréz-túrát. A hagyományosan január utolsó szombatjára meghirdetett túra annyiban tér el a korabelitől, hogy nem érinti Dobogókőt. Az említett évtől minden esztendőben volt Teréz-túra, a résztvevők létszáma 5 és 50 között mozgott.
Néhány, extrém időjárást hozó alkalomtól eltekintve, a teljes utat bejártuk. – y-y –

A Teréz-túra időpontja: január 25. szombat.
Útvonal: Klotild-liget vá. – Iluska-forrás – Vadföldek – Csévi-nyergi elágazás – Cigány-pusztai csomópont – Kaponyica – Vörös-út – Pilis-nyereg – P.szentlélek – Cserepes-árok elág. – Barát-kút – Csurgó-kút – Esztergom, vá.
Az útvonal 25 km hosszú, szintje összesen 600 m.
Túravezető: Skultéty Miklós
Találkozás, indulás: Klotildliget, vasútállomás, 07:35
Vonat a Nyugatiból: 6:51-kor indul. Szentendre felől a 06:32-kor induló HÉV-ről Aquincumban lehet átszállni a vonatra, 06:56-kor.

Esztergomból Budapest felé vonat minden óra 35’ és 52’-kor indul.
Gépkocsis alternatíva: gk Klotild-ligeten hagyható, visszafelé le lehet szállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük