HÓD – Honismereti Túraegylet

Rám-szakadék

2020. 02. 08.
– közepesen nehéz, téli gyalogtúra –
A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és
vadregényes része a Rám-szakadék. Az itt kialakult szakadék, szurdokvölgy a rajta átvezető vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben érdekes földtani jelenségeket láthatunk. Az erre járóknak összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük. A szűk, meredek falakkal – melyek magassága helyenként eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb – határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyén keresztül a Malom-patakba folyik.
A közlekedést, előrehaladást kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen biztonságos feljebb jutást. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz ennek ellenére is összevizezheti a ruhákat. Javasolt a vízálló bakancs, ruházat viselete.
A kihelyezett táblák javasolják, illetve a hétvégékre vonatkozóan elő is írják, hogy a Rám-szakadékot (Z) alulról felfelé – Dömös irányából – járható végig, míg az ellenkező irányban a (S) jelzéssel ellátott utat illik követni, elkerülendő a torlódásokat és balesetveszély kialakulását.
Útvonal: Dömös – Rám-szakadék – Dobogókő útvonalon.
Táv: 7,1 km, szint: 600 m

Szükséges felszerelés: 0°C alatt célszerű bakancsra erősíthető csúszásgátló vagy
könnyített hágóvas használata, bejáratott bakancs, csapadék elleni védőruha, ivóvíz.

Találkozás: Bp. Újpest Városkapu Volán pu. 07:35-kor Dömösre induló autóbusznál

Szentendre Volán pu. 08:05-kor induló autóbusznál
(jegyváltás előre)
Dömösre érkezés: 08:01-kor
Jelentkezés: kötelező, 2020. 02. 07. 20:00 óráig
Túravezető: MTE Dobogókői Osztály Skultéty Miklós

+36/20 222 5038 skultetym@t-online.hu

„HÓD” HTE Beck László

+36/30 544 4873 beckhod@t-online.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük