HÓD – Honismereti Túraegylet

Kilátó – túra

Pilis-tető, Boldog Özséb kilátó

2016. 01. 31.

Mottó: Ha unod már az otthon ülést, és a hideg ellenére kimozdulnál, a természet azért mégis izgalmasabb lehet, mint a négy fal között tölteni az időt!

A Pilis Parkerdő Zrt. honlapjáról

A kilátó egy itt álló geodéziai torony (földmérési célokat szolgáló építmény) átépítésével jött létre 2014-ben. A torony körül új, fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. Ennek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körül elterülő táj: egymás után pillanthatják meg például a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki.
A korábbi torony vasbeton falának meghosszabbításával új tetőszintet alakítottak ki, amelyet kizárólag a vasbeton magon belül lehet elérni, így a torony tetején elhelyezett – egy civil szervezet által működtetett – meteorológiai megfigyelő és amatőr rádióállomás mérőműszerei védelmet élveznek. 89

Útvonal: Pilisszentkereszt (Z) – Klastromkert – Mária-pad (P+) – Simon halála

Erdei aszfaltút (jelzetlen) – Pilis-tető (756 m) – (Z▲, Z) – Pilisszentkereszt

Túratáv: 14 km

Találkozás: 8:45 – kor Pomáz, VOLÁN Dobogókő-i autóbusznál – busz indul: 8:55

Visszaérkezés: várhatóan Pomáz 16:00

Költség: VOLÁN

Jelentkezés. 2016. 01. 30. 20:00-ig.

Vissza: Pilisszentkereszt: minden óra 12 perckor

A túrán alkalmunk lesz a volt rakétabázis területének megtekintésére is.

Amennyiben az idő engedi, természetesen végigmehetünk a Szurdokban is!

Rakétabázisok egykoron…

Noha csak néhány betonkocka, szögletes betonbunkerek, több mint egy romhalmaz, de mégis maga a történelem. Egy szelet a közelmúltunkból, melyet olyan sokszor emlegetnek mostanság. Nagy titkok tudói a falak. S ha minden titkukat nem is árulják el, sokat mesélhetnének az akkori dolgokról. Beszélhetnének tisztekről-közkatonákról, rendszerváltásról, az ilyen bázisokat igencsak jellemző talajszennyezésről, mely itt maradt, adva ezzel nem kevés munkát a kármentesítőknek. S talán arról is, hogyan néptelenedtek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük