HÓD – Honismereti Túraegylet

Pomáz – Kőhegy

2023. 11. 15. (szerda)

Naspolya-túra

 A naspolya egy, a zárvatermők törzsébe tartozó, kétszikű rózsaféle, neve a latin nespila szóból ered. A naspolya egy kistermetű díszfa, nem csak jellegzetes, édes terméséért, hanem dekoratív megjelenéséért is ültetik. A naspolya fa (vagy tőről elágazó naspolya bokor) átlagos magassága 4-6 méter, de ritkán 10 méterre is megnövekszik. A naspolya fa eredendően Közép Ázsiából, a Kaukázus déli részéről származik, illetve a Fekete-tenger vidékén őshonos, ahol vadon is megterem. Magyarországra a naspolya Olaszországon keresztül jutott be.

Az első fagyok előtt érdemes leszedni, amikor a naspolya fa lombja már lehullott (nem baj, ha a dér egyszer-kétszer megcsípi, a naspolya ettől csak édesebb lesz). Érdekesség, hogy a naspolya egy utánérő gyümölcs, azaz, amikor leszüreteljük, ehetetlenül kemény, de a szüret után megpuhul, köznyelven „megszottyosodik”, és nagyon finom lesz.

A naspolya C-vitamintartalma kiemelkedő, nagyon egészséges a fogyasztása a téli hónapokban. Amennyiben a naspolya érő stádiumban leledzik, akkor megszedjük a dobozainkat.

 

Útvonal:        Pomáz – Teleki kastély – Acsai ház – Petőfi pihenő, Gomba-szikla – Menedékház – Kamen – Dobos-hegy – Mária kőfülke – Szentendre

Távolság:      12 km

Szint:              Ç200 mÈ

Találkozó:     Szentendre HÉV végállomás 09:10, HÉV indul 09:14

Pomáz HÉV megálló 09:20

Visszaérkezés Szentendrére: várhatóan 14:00 – 15:00 óra között

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük