HÓD – Honismereti Túraegylet

Gödöllői – dombság, Margita (344 m)

Könnyű gyalogtúra

2023. 11. 08.

A Gödöllői-dombság – hivatalos nevén Gödöllői-Monori-dombság hazánk egyik kistája. Az Északi-középhegységhez, mint nagytájhoz és azon belül pedig a Cserhát középtájhoz tartozik.

Legmagasabb pontja a Margita, 344,2 m tengerszint feletti magasságával, amely Szada és Gödöllő határán található. Itt 1974-ben építettek betonból egy geodéziai mérőtornyot. Ezeket földmérési feladatokra használták, igaz ma már nagyon ritkán. Sok helyen a kirándulók kilátóként is látogathatják. Ez így van a Margitán is.

Babatpusztán építette fel 1750 körül I. Grassalkovich Antal barokk stílusú istállókastélyát. Az U alakú épület középső szárnyát lakásnak, az oldalsó szárnyakat juhistállónak rendezték be. I. Grassalkovich ugyanis tüdőbeteg leányát gyógyíttatta ebben a kastélyban, a juhistálló jótékony hatású levegőjével. E célból a grófkisasszony legszélső szobájának istállóval szomszédos falát felül nyitva hagyták.

A kastély jelenleg csak kívülről tekinthető meg.

Útvonal:        Erdőkertes vasútállomás – Bódis-hegy (323 m) – Margita (344 m) – Istállós kastély – Pap Miska-forrás – Máriabesnyő, vasútállomás

Útvonal táv:  12 km

Szint:              Ç150 mÈ

MÁV indul:              Budapest Nyugati pu.        (09:00)            Erdőkertes    (09:50)

MÁV vissza:             Máriabesnyő – Keleti pu. minden óra :26 és :56 perckor

 

Előzetes jelentkezés:          2023. 11. 06. 20:00 óráig

nem kötelező, de erősen ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük