HÓD – Honismereti Túraegylet

Solymári-völgyből Csobánkára

2023. 02. 18.
(közepesen nehéz útvonal)
A Solymári-völgy a Pilis, illetve a Budai-hegység között található, de inkább már a Pilis nyugati kapuja. Ez a völgy a Köves-bérc, illetve a Fehér-hegy oldalában található a (Z) turistaút mentén.
Látnivalók:
Jenői-torony: A Fehér-hegy északi – a Solymári-völgy felé néző – oldalából emelkedik ki a Jenői-torony dolomitsziklája, mely négy darab faragott fülkét tartalmaz, az 1. és 2. fülke a nagyobb csúcs déli-délkeleti oldalán a 3. és 4. pedig a kisebb rész keleti oldalán.
A Jenői-torony környezetében telepített fekete fenyves található. A sziklaképződményen fekete fenyő magoncok nőnek, melyek gyökérzete az amúgy is rossz állékonyságú sziklát tovább repesztheti.
Solymári fal: Solymári-völgy északi végén magasodik ez a sziklafal, erdővel sűrűn benőtt hegyoldalban. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy egy ekkora monstrum hogyan tud ilyen észrevehetetlenül megbújni a fák között. Mindkét oldalról megkerülhetjük egy-egy néhol csak kézzel- lábbal mászható csapáson, hogy aztán a sziklataraj tetejéről gyönyörködhessünk a Pilisvörösvár és a Kis-Kevély közti tájra nyíló panorámában.
Függőhíd: a lezárt függőhíd a Jenői-torony mellett található – nem biztonságos. Maga a függőhíd hosszú, de max. néhány méter magasan fut, a túlsó vége pedig le van zárva, a közeli katonai kiképzőterep részeként használják – de érdekes látványosság.
Útvonal: Külső-Bécsi út – Ürge-malom – Jenői-torony – Csobánka
Táv: 12 km
Szint:  250 m 120 m
Találkozó: 09:15 Szentlélek tér, 218-as kékbusz
Autóbusz: 09:19 Pilisborosjenői téglagyár tér felé
Csobánkáról Pomáz felé autóbusz: minden óra 57 perckor
Perjési Judit Wonke Gladys
Drippay Helga Pinczés Irén
Lövétei István Beck László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük