HÓD – Honismereti Túraegylet

Beindult a Vörös-kő időszakos karsztforrás

2023. 02. 05.

 A csapadékos tél és a lassú olvadás miatt már várható volt, hogy 2023 tél végén is működésbe lépnek a Dél-Bükk időszakos karsztforrásai. Közülük rendre a Vörös-kő-völgyi forrás indul leghamarabb, most is így történt, január 24-én már közel 1 méteres állandó vízsugarat produkált.

A mészkőből álló területeken a csapadék 20-30%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. Szárazabb időszakokban a felszín alatti karsztvíz szintje is csökken, illetve ha hirtelen olvad el a hó, az olvadék legnagyobb része gyorsan lefolyik, így a felszín alatt áramló karsztvíz szintje sem emelkedik meg jelentősen. Ilyenkor a hegység lábánál eredő állandó karsztforrások (pl. Garadna-forrás, Szalajka-forrás, Szikla-forrás) is kisebb hozamúak, a magasabban lévő időszakos források pedig akár az egész év során szárazak maradhatnak. Amikor viszont jelentős mennyiségű hó olvad el lassú felmelegedés hatására, vagy néha a nyár eleji, ritkábban az őszi esők idején az 500 méteres magasságban található Vörös-kő-völgyi forrás felszín alatti barlangjárata is megtelik, majd akár másfél méteres magasságú vízsugarat is kilövellhet.

A köznyelv tévesen gejzírként is említi a jelenséget, ám ehhez semmi köze nincs a bükki forrásoknak. A legközelebbi aktív gejzír továbbra is az Izlandon található Strokkur, amelyet a vulkáni hő hatására felforrósodó víz nyomása hoz működésbe néhány percenként.

A közeli Imó-forrás szintén időszakos, ami kissé magasabban található, így idén még nem lépett működésbe. Ha beindul, általa egy nagy vízhozamú természetes forrásbarlangot is megcsodálhatunk működés közben.

Program
Indulás Szentendréről:          08:00 órakor

Indulás Budapestről:             08:15 órakor

Utazás telekocsikkal!

Találkozás Felsőtárkányban, a kisvasút végállomásánál:    09:30 – 09:45

A Varróház parkolóig együtt autózunk

Túra Varróháztól indul:                                                        10:00 órakor

Útvonal autóval:        Szentendre/Budapest – M3-as autópálya – Eger – Felsőtárkány – Varróház Útvonal gyalog:            Varróház – Stimecház – Vöröskő-völgyi időszakos forrás – és vissza        12 km

A kocsikhoz, a kiindulási ponthoz kb. 14:00 óra tájban érünk vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük