HÓD – Honismereti Túraegylet

A Pilis legszebb hegycsúcsai – Egri vár

2022.02.12.

A Pilis hegység déli őrszemének meghódítása, a Budai-hegységet átfogó,  egyedülálló panorámával jutalmaz minket. A Rozália téglagyártól kapaszkodunk fel a Teve-szikla homokköves képződményéhez, majd a Kevélyek „szoknyája”, az „Egri vár” romjait érintve térünk be Csobánka településre.

Útvonal:          Külső Bécsi út, Kövesbérci út – Köves-bérc (274 m) – Vendel-hegyi Kálvária

– Grösch-kereszt – Teve-szikla – „Egri vár” (1968) – Csobánkai-nyereg – Csobánka

Táv:                12 km

Időtartam:                   4 – 4,5 óra

Szintkülönbség:          420 m

Kiindulópont: Külső Bécsi út, Kövesbérci út megálló (K), megközelítése autóbusszal Szentlélek tér buszállomástól – Árpád híd, budai hídfő.

A túra jellege: Rövid, de az elején meredek kaptatóval, jól jelzett, többnyire széles, kényelmes turistautakon, több, közepesen lejtős, sziklás szakaszon. Az Egri várhoz a kitérő jelzetlen úton. Vízvételi lehetőség nincs, csak a faluban, innivalót vigyünk magunkkal,

Találkozás:                  09:10, Szentlélek tér, 218-as autóbusz indulásánál

Autóbusz indul:          09:16

HÉV Szentendréről:   08:34

Csobánkáról Volán:    Pomázra indul minden óra 57. percben

Jelentkezés:                 nem kötelező, de erősen ajánlott!

 

Hogy miért jó a természetjárás?

„Kikapcsol, ellazít, feltölt. Felmégy egy kilátópontra, leülsz, hallod, ahogy zúg a szél, csivitelnek a madarak, feltárul előtted a természet, a csönd, a nyugalom, nem zörög a kukásautó negyed hétkor az ablak alatt, nem bontják a ház előtt az aszfaltot, és nem szagolod a kipufogógázt. Nagyon jó kiszabadulni a hétköznapok rohanásából, felfedezni, hogy a sárga és rozsdavörös hány meg hány árnyalata vesz körül bennünket”.

 

Tudod hol látható a Gröschl-kereszt?

A Csobánka felé vezető földúton, a Teve szikla nevezetű kiránduló hely közelében, de már a Természetvédelmi területen található.

Építette 1832-ben Jakob és Maria Gröschl, 1999-ben felújította leszármazottja, Gröschl György és neje (Gewidmet zur Ehre Gottes von Jakob und Maria Gröschl)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük