HÓD – Honismereti Túraegylet

Gyalogtúra a Visegrádi-hegységben

2022. 02. 16. szerda

Amikor a hatalmas terület szabaddá vált, többek között Szegő István természetbarát is alaposan bejárta a környéket. Az Álló rét közelében feltűnt neki a Berseg-hegy oldalában egy érdekes szikla alakzatokból álló képződmény, amelynek központi részén egy hatalmas, elefántra emlékeztető kő és rajta egy jóval kisebb formáció, a maharadzsa „ült”. ezzel a képzetpárosítással találta ki a nevet, amit 1948-ben kiadott Pilis útikalauzában ő írt le először.
Később a terület beerdősült és már nem lett olyan feltűnő ez a hely. A Maharadzsák sziklakertje csak nagyon nehezen található meg és kifejezetten nehéz hozzá felkapaszkodni. Azonban a központi szikláról elragadóan szép a kilátás. Az Álló réten a félig szétvert Landler Jenő emlékoszlop található.

Útvonal: Sztaravoda – Horthy garázs – Maharadzsák sziklakertje – Álló-rét – Sztaravoda / Öregvíz-forrás

Túratáv: 12 km

Találkozás: 09:15, Szentendre HÉV, megváltott menetjegyekkel, Pilisszentlászló járatnál
A menetjegyet a pénztárból, vagy az automatából lehet megvásárolni: Szentendre – Szarvas-hegy telep megállóig

Szájmaszk használata, viselete KÖTELEZŐ!

Autóbusz indul: 09:25 – kor Pilisszentlászlóra, (2. kocsiállás)
Érkezés: várhatóan Szentendrére 15:00 óra tájban
Költség: ≈ 1 000,-Ft útiköltség (100%)
Jelentkezés. 2022. 02. 15. 20:00-ig.

Hogy miért jó a természetjárás?
„Kikapcsol, ellazít, feltölt. Felmégy egy kilátópontra, leülsz, hallod, ahogy zúg a szél, csivitelnek a madarak, feltárul előtted a természet, a csönd, a nyugalom, nem zörög a kukásautó negyed hétkor az ablak alatt, nem bontják a ház előtt az aszfaltot, és nem szagolod a kipufogógázt. Nagyon jó kiszabadulni a hétköznapok rohanásából, felfedezni, hogy a sárga és rozsdavörös hány meg hány árnyalata vesz körül bennünket”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük