HÓD – Honismereti Túraegylet

Kevélyek

2022.01.26. szerda

A Pilis leglátványosabb gerinctúrája

A Kevély-hegy igazán rászolgál a nevére: büszkén „néz le” a környező, hozzá képest valóban szerényebb adottságú tájra. Nem véletlen aggatták rá a nevét.

Csobánkáról indulva erdőben emelkedünk a nyeregig, amely egyrészt az Országos Kéktúra pecsételőhelye, másrészt igen népszerű pihenőhely a hegycsoportra látogató turisták körében. Egykor turistaház állt itt, ma sajnos csak esőbeállót találunk. Innen a Nagy-Kevély csúcsát keressük fel: a sűrű erdőben kanyargó, helyenként kilátást is engedő ösvény végén egy kopár sziklaletörésről végig tekinthetünk a Pilis középső vonulatán. Kapaszkodásunkat a Nagy-Kevély ugyan lassíthatja, de ösvényünkön elképesztő panorámák váltják egymást, hiszen fátlan szakaszok láncolatán haladunk. A csúcsra érve pazar kilátásunk nyílik a főváros és a Budai-hegység felé, Pilisborosjenő pedig szó szerint a lábunk előtt-alatt hever. A túra végén hosszan ereszkedünk Békásmegyerig, sziklagörgetegek és újabb panorámák kísérik utunkat.

Útvonal:                      Csobánka – Majdán-nyereg – Kevély-nyereg – Nagy-Kevély – TTE-kunyhó – 1823-as határkő – Békásmegyer HÉV

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, némi szintkülönbséggel.

Az útvonal hossza:     12 km, 280 mÈ 280 mÇ

Autóbusz indul:          08:55-kor, Pomáz HÉV állomás

HÉV indul:

Batthyány tér  08:18, Pomázra érkezik: 07:48

Szentendre:     08:34, Pomázra érkezik 08:42

Találkozó:                   08:45-kor az autóbusz indulási helyén

Jelentkezés:                 nem kötelező, de erősen ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük