HÓD – Honismereti Túraegylet

Cserháti gyalogséta

2022.01.30.

Hollókő – Garáb

„Nemcsak nyáron, hanem más évszakban is érdemes ide ellátogatni.”

 

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. Aki egyszer járt ezen a magyar népmesékbe illő tájon, az többé nem felejti. Nem véletlenül vált a gyönyörű palóc táj, és annak idillikus faluja a világörökség részévé 1987-ben. Nem csak első magyar résztvevőként került a listára, hanem a világ első olyan falujaként, mely kiérdemelte ezt a címet. Hollókő egy ékszerdobozba zárt pici Magyarország! A Hollókő jelképének is számító apró, fazsindelyes, 1889-ben épült római katolikus templom a falu szívében áll, fából ácsolt tornya egyetlen vasszög felhasználása nélkül készült.

A buddhista kolostor

A világ legnagyobb hangtálja, aranyozott Buddha-szobor, pávák egy egzotikus kertben, Buddha hamvai között talált gyöngy, hófehér sztúpák és szél lengette imazászlók – mindezeket a buddhista jelképeket és építményeket Garábon találjuk. A világ legnagyobb hangtálját rejti az aprócska, nógrádi zsákfalu – a világ legnagyobb (233 cm átmérőjű, két és fél tonnás) hangtálja, amelyet 2018-ban (Innsbruckban) készítettek.

Kézkilátó

A Felsőtold és Hollókő között rejtőző Kéz-kilátó békés környezetben, gyönyörű panorámával várja a kirándulókat. A fából készült kilátó nemrég épült fel, egyelőre nincs róla sok információ, táblák és turistatérképek sem jelölik. Az aprólékosan kidolgozott építményre a csukló irányából 4-5 lépcsőfokon lehet fellépni, a hüvelykujj pedig meg is mászható.

Program:          Felsőtold – Kézkilátó – séta Hollókőn– gyalogtúra Garábra (7 km) – látogatás a buddhista kolostorban – gyalogséta vissza Felsőtoldra (3 km)

Gyalogtúratáv: 10 km

Utazás:            személygépkocsikkal – telekocsikkal, max. 4 fő/gépkocsi

Találkozó:       10:00 órakor, Felsőtold, Széchenyi u. 29. autóparkoló – a fehér kápolna mellett.

Előzetes jelentkezés – 2022. 01. 27. – feltétlen szükséges a gépkocsi férőhelyek beosztása miatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük