HÓD – Honismereti Túraegylet

2021-es túraprogram

„HÓD” HTE khsz fő tevékenysége a táboroztatás (gyalogos- és kerékpártábor) és honismereti kerékpártúrázás, gyalogtúrák szervezése, rendezése, valamint Menedékház üzemeltetésének felügyelete, turista útvonalak karbantartása. Az egylet tevékenyen részt vesz a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetési felügyeletében, valamint a Visegrádi-hegység jelzett turista útjainak és erdei létesítményeinek (esőbeállók, erdei padok, asztalok) karbantartásában, felújításában.

Az Egylet egész éves túrázási lehetőséget kínál mindazok számára, akik az erdők, mezők, hegyek,vizek, vízpartok csendje mellett szeretik a mindig megújuló természet szépségét, szeretnék megismerni hazánk évezredes múltját, történelmi, építészeti nevezetességeit.

Erre az évre – és elsősorban az év első felére – rendhagyó Túraprogramot állítottunk össze – figyelembe véve, hogy az év elején, első félévben még tombol a COVID-19 vírus okozta járvány. Most – az összeállítás időpontjában – előre nem lehet látni, hogy mikor szabadulunk meg a legkülönfélébb szigorításoktól, zárásoktól. Ennek megfelelően csak elképzeléseinket, óhajainkat, vágyainkat tudjuk megfogalmazni – hová szeretnék túrázni, mit, mikor szeretnénk megnézni!
Az első féléves programvágyainkat ennek megfelelően csak felsorolás szerűen, a túracélpontokról írt néhány mondatos figyelemfelhívó, vágyfokozó szöveggel mellékeljük. Az, hogy egy-egy program nincs időponthoz kötve, az annyit jelent, hogy „kiscsoportos” túraként bármelyik, bármikor megtehető – elsősorban egyénileg, vagy családi programként.

A második félévre – bízva a vakcinában, bízva a vírus „kifáradásában”, már konkrét időponthoz kötött túrák szerepelnek a Túraprogramban.
A 2020. évi kerékpártábor a járvány miatt elmaradt, de a 2021. évben az előző években szervezett családos kerékpártábor tapasztalatai alapján továbbra is szervezünk családos kerékpártábort – immár XX. alkalommal, ha a vírus nem szól közbe – melynek helyszíne az elmúlt évre tervezett táborhelyszín, a Szigetköz. Olyan tábort szeretnénk – az elmúlt évek hagyományait követve – ahol a tábor idején megismerkedhetünk az adott tájegység növény- és állatvilágával, népi építészetével, történelmi múltjával is.
A tábor várható időpontja: 2021. július 03. – 10.

Az előző években nagy sikere volt az Erdélybe szervezett és vezetett kerékpáros/gyalogos (Torockó, Pádis, Kalotaszeg, Hargita, Gyimes, Háromszék, Radnai-havasok, Retyezát) túráknak.
Ebben az évben – közkívánatra, és szintén az elmúlt évben elmaradt helyszínre – újra Kalotaszeg és környékére szervezünk gyalogtúrát (vagy kerekes túrát), várható időpontja: 2020. 08. 07. 14.
Az egy- vagy többnapos külföldi túrák esetén az utazás- és balesetbiztosítás megkötése kötelező!

Tovább folytatjuk a Visegrádi-hegységben a turistautak felújítását, karbantartását, a város 4 tanösvényének útvonaljelzéseinek gondozását, valamint a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.
A túrák általában nyitottak mindazok számára, akik tudomásul veszik az együtt túrázás alapvető íratlan szabályait, de különösen a „HÓD” HTE és az MTE szimbólumvirágával, a havasi gyopárral jelzett túrák.

2018. évtől – az Egyletben tevékenykedő nyugdíjas túratársak kérésére, javaslatára – általában 2-3 hetente és szerdai napokon gyalog és kerékpáros túrákat szervezünk, amely programokon – természetesen bárki részt vehet – akinek ideje engedi. Ezek a programok nem minden esetben kerülnek be az éves programtervezetbe, külön kerülnek meghirdetésre – de az Egylet honlapjára időben minden program felkerül!

Kérünk minden sportolni, túrázni szándékozó személyt, éljen a túraprogramban(pdf) felkínált túrázási lehetőségekkel.