HÓD – Honismereti Túraegylet

2020-as túraprogram

A „HÓD” HTE khsz fő tevékenysége a táboroztatás (gyalogos- és kerékpártábor) és honismereti kerékpártúrázás, gyalogtúrák szervezése, rendezése, valamint Menedékház üzemeltetésének felügyelete, turista útvonalak karbantartása. Az egylet tevékenyen részt vesz a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetési felügyeletében, valamint a Visegrádi-hegység jelzett turista útjainak és erdei létesítményeinek (esőbeállók, erdei padok, asztalok) karbantartásában, felújításában.

Az Egylet egész éves túrázási lehetőséget kínál mindazok számára, akik az erdők, mezők, hegyek, vizek, vízpartok csendje mellett szeretik a mindig megújuló természet szépségét, szeretnék megismerni hazánk évezredes múltját, történelmi, építészeti nevezetességeit.

Az elmúlt években már hagyománnyá váltak a téli és a tavaszi evezőstúrák: Hévízi-patak és Által-ér, de ebben az évben tervbe vesszük a Bodrog-ártér újra evezését is.

Az előző években szervezett családos kerékpártábor tapasztalatai alapján a 2020. évben is szervezünk családos kerékpártábort – immár XX. alkalommal – melynek helyszíne várhatóan a Balaton-felvidék. Olyan tábort szeretnénk – az elmúlt évek hagyományait követve – ahol a tábor idején megismerkedhetünk az adott tájegység növény- és állatvilágával, népi építészetével, történelmi múltjával is. A tábor várható időpontja: 2020. július 04. – 11.

Tovább folytatjuk a kisvasúti túramozgalmat, amelynek keretében most is felkeresünk kerékpáros- és gyalogtúrával az országon belül – és a határon túli magyar területeken – egy még meglévő és üzemelő kisvasutat. Terveink szerint idén a Gemenci Állami Erdei Vasút-tal ismerkedhetünk meg. A Pilisben található néhány középkori kolostorrom, amelyek meglátogatásával igyekszünk megismerni régmúltunk, történelmünk egy darabkáját.

Az előző években nagy sikere volt az Erdélybe szervezett és vezetett kerékpáros/gyalogos (Torockó, Pádis, Kalotaszeg, Hargita, Gyimes, Háromszék, Radnai-havasok, Retyezát) túráknak.
Ebben az évben – közkívánatra – újra a Kalotaszeg és környékére szervezünk gyalogtúrát (vagy kerekes túrát), várható időpontja: 2020. 08. 01. 09.
Az egy- vagy többnapos külföldi túrák esetén az utazás- és balesetbiztosítás megkötése kötelező!

Tovább folytatjuk a Visegrádi-hegységben a turistautak felújítását, karbantartását, a város 4 tanösvényének útvonaljelzéseinek gondozását, valamint a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

A túrák általában nyitottak mindazok számára, akik tudomásul veszik az együtt túrázás alapvető íratlan szabályait, de különösen a „HÓD” HTE és az MTE szimbólumvirágával, a havasi gyopárral jelzett túrák.

2018. évtől – az Egyletben tevékenykedő nyugdíjas túratársak kérésére, javaslatára – általában 2-3 hetente és szerdai napokon gyalog és kerékpáros túrákat szervezünk, amely programokon – természetesen, akinek ideje engedi – bárki részt vehet. Ezek a programok nem minden esetben kerülnek be az éves programtervezetbe, külön kerülnek meghirdetésre – de az Egylet honlapjára időben minden program felkerül!

Kérünk minden sportolni, túrázni szándékozó személyt, éljen a TÚRAPROGRAM–ban felkínált túrázási lehetőségekkel.

A részletes túraprogram pdf-ben