HÓD – Honismereti Túraegylet

Szentendrei-sziget (észak)

Fővárosi Vízművek védterülete
2018. március 11.

A Szentendrei-sziget Érzékeny Természeti Terület – földrajzilag az Alföld észak-nyugati kapuja. Mai formáját a szél és a Duna évezredes munkája alakította ki. A terület vízviszonyait ma is döntően a Duna határozza meg. Itt található Budapest legfőbb vízbázisa: parti szűrési kútjai napi hatszázezer köbméter kristálytiszta ivóvízzel látják el a fővárost és a közeli településeket. E vízbázis védelme rendkívül fontos, hiszen elég azt egyszer elszennyezni, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon.
Az eredeti ártéri növényzet füzes bokrosai, puhafás és keményfás ligeterdei az emberi behatás eredményeként mára megritkultak, helyüket szabályos időközönként vagy alkalomszerűen víz járta nedves rétek foglalták el. A mélyebb részeken, tőzeges foltokon mocsárrétek találhatók.
A szigeten 25 védett növényfaj tenyészik, közöttük két szigorúan védett faj, a gyapjas gyűszűvirág és a homokpuszta-gyepeken előforduló csikófark.
A Szentendrei-sziget a költöző madarak vonulási útvonalának fontos közép-európai állomása a Duna mentén. A területen 205 madárfaj fordul elő, amelyből 104 rendszeresen itt költ.
A védterületre felnőttek részére kötelező a belépési engedély (gyerekek részére nem)!

Belépési engedély beszerezhető: Fővárosi Vízművek, Budapest központi irodaházában (Váci út – Dózsa György út sarok)
szükséges: 1 db igazolványkép
személyes adatok (lakhely, szül. idő, szem.ig.szám)

Program és útvonal
Találkozás: 10,00 órakor Szentendre HÉV végállomás
Túratáv : 55 km

(Budapestről HÉV-szállítással oda-vissza 1-1 db villamosjegy)
Garantáltan sík terep!!!

Költség : 700,-Ft komp + 350,-Ft fagyipénz
Útvonal : Szentendre HÉV – Leányfalu – Tahi – Tahitótfalu – Kisoroszi, Sziget északi-csúcs – Kőgeszteri-sziget – Váci RÉV – Surány – Szigetmonostor – Szentendre

Túravezető: BeckLászló
Visszaérkezés: délután 15,00 – 16,00 óra között
Hozzatok: enni-, és innivalót, esőkabátot hozzál, és nem árt, ha van jól látható fényvisszaverő mellényed, amit fel is veszel!

Kötelező: gyerekeknek fejvédő-sisak
Fontos: csak kifogástalan, jó állapotban lévő – csengővel, első-hátsó, jó hatásfokú fékkel, fényvisszaverővel ellátott – kerékpárral indulj útnak!
Az sem árt, ha Te magad is jó erőben vagy!

Tehát biciklire fel, töltsünk együtt egy kellemes napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük