HÓD – Honismereti Túraegylet

Spartacus – ösvény

A Dunakanyar leglátványosabb túraösvénye
Időpont: 2016. 12. 29.

A Visegrádi-hegység egyik legszebb, de kétség kívül legkultikusabb turistaútja az eredetileg vadászoknak kialakított merész vonalvezetésű Spartacus-ösvény, melyet 2015 szeptemberének végén végérvényesen átadnak a kirándulóknak. Megtisztultan, megerősödve, új jelzésekkel, táblákkal felszerelve várja a túrázókat Pilisszentlászló és Visegrád között a látványos, keskeny ösvény. Körtúránk Pilisszentlászló központjából indulva kanyarog végig a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig, majd a vadregényes Apátkúti-völgyön végig emelkedve térünk vissza a faluba.
Az ösvény a nevét vélhetően a hatvanas években kapta, mert a Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesülete szerette volna, ha ebből a cserkesz ösvényből is jelölt turistaút válik, de a vadászok ehhez nem járultak hozzá. A név azonban ráragadt az egyre népszerűbb ösvényre, a hetvenes években már a turistatérképeken is olvashattuk a gladiátor nevét.

A túra hossza: 14,0 km
A túra időtartama: 5 óra
Kiindulópont: Pilisszentlászló

A túra jellege:
Könnyű gyalogtúra, kevés szintkülönbséggel. A Spartacus-ösvény biztonságosan járható, több helyen keskeny, egyszemélyesre szűkülő szakaszokkal. Végig szintben kanyarog a hegyoldalban, a problémásabb részeken megerősítették, megtisztították. Csapadékos, nedves időben fokozott figyelmet kíván végigjárása. Az Apát-kúti völgyben több helyen gázlókon, köveken kell átkelni a patakon.

Találkozás: 8:25 – kor Szentendre autóbusz állomáson a Pilisszentlászlóra induló autóbusznál, előre megváltott menetjeggyel
Autóbusz indul: 8:35
Várható érkezés Szentendrére 15:00 – 16:00 között
Költség: VOLÁN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük