HÓD – Honismereti Túraegylet

Kastély – túra

Nagytétényi Kastélymúzeum
2016. 12. 17.

A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált: a Nagytétényi Kastélymúzeum.
A kastély története az ókorba vezethető vissza. Nagytétény, Campona néven, a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek. Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építtetését. Ez az állapot adta a kastély mai rekonstrukciójának alapját.

Látogatható programok:
Advent várakozással teli illatos és fűszeres hangulata a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik a kastélymúzeummal, mely  rendhagyó kiállításaival és programjaival sokak számára  immár nélkülözhetetlenné vált a karácsonyi előkészületekhez. A „Karácsony a kastélyban” kiállításon minden év decemberében megcsodálhatjuk a kastély termeiben elhelyezett majd harminc fenyőfát, melyet neves iparművészek a legmerészebb terveiket megvalósítva varázsolnak karácsonyfává, hogy aztán ezek a díszek az ünnep fényét emelve a következő évben, hagyományosan árverésre bocsátassanak. „Bútorművészet a gótikától a biedermeierig”, egyedülálló módon időrendben kíséri végig az európai bútorművesség kézműves korszakát a 14. századtól a 19. századig. A 28 teremben kiállított több mint 300 bútor és bútor-együttes mellett kályhák, csillárok, szőnyegek, falikárpitok, kerámia- üveg és ötvöstárgyak érzékeltetik a korabeli lakókörnyezetet.

A kastély autóval és közösségi közlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető.
A 33-as jelzésű autóbusszal a Móricz Zsigmond körtérről a Petőfi S. utca/Kastélymúzeum megállóig kell utazni, ahonnan a kastély bejárata 3 perc sétával érhető el. A kastély a Kelenföldi pályaudvartól vonattal is megközelíthető, a Kastélypark megállónál kell leszállni, ahonnan néhány perc séta a kastély bejárata.

Találkozó: Gk-val érkezőkkel: 10:45 a kastély bejáratánál
Közösségi közlekedéssel érkezők: Déli pu. 10:00-kor megváltott menetjeggyel
Vonat indul: 10:10-kor, menetidő 19 perc
Kastély belépő: állandó kiállítás Felnőtt: 1 500,-Ft

Kedvezményes: 800,-Ft (diák, nyugdíjas)
Családi: 3 000,-Ft ( 2/1 felnőtt + 1 vagy több 18 év alatti gyerek
Fotójegy: 400,-Ft

Amennyiben péntek 12:00-ig legalább 10 fő jelentkezik, akkor megkérem a csoportos idegenvezetést a kastélyban – amely ugyan + kiadást jelent, de szerintem megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük