HÓD – Honismereti Túraegylet

Kovácspatak (Szlovákia)

2016. március 28.

Esztergom felé utazva – VOLÁN-járattal – vagy a Dunakanyarban járva már többször néztük a folyó túlsó partján magasodó sziklás hegyoldalt. Most elérkezett az időt, hogy közelebbről is szemügyre vegyük. A Kovácspataki-hegyek tulajdonképpen a Börzsönyhöz tartoznak, csak a „határon” túl vannak.

Látnivalók: Helemba, a löszfalba vájt pincék sora, kovácspataki sziklák, volt helembai Ipoly-híd.

Tudod mi az istenkesztyű?

Ennek a növénynek még népies nevei: tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin. A latin neve Primula verisa „primus” szóból kicsinyítő képzővel ellátott „primula” azt jelenti, „első”, arra utal, hogy a nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat.

Program és útvonal

Találkozás:                  8:45 órakor a Nyugati pu. Szob felé induló vonatnál

Megváltott menet- és kerékpárjeggyel

Utazás MÁV  :           Budapest Vác – Szob

Kerekezés       :           Garantáltan hegymentes!

Kerekes távolság:       kb. 25 km

Útvonal           :           Szob – Helemba – Kovácspatak – Garamkövesd – Párkány – Esztergom

Költség           :           menetjegy + fagyipénz – üdítő

Utazás MÁV  :           Esztergom – Budapest

Vonatok indulnak: minden óra ’12 és ’51 perckor.

Visszaérkezés:            Budapestre 16,00 – 17,00 óra között

Hozzatok:                   innivalót, ennivalót, esőkabátot és nem árt, ha van jól látható fényvisszaverő mellényed, amit fel is veszel!

 

És ami kötelező:        Szlovákiában gyereknek – felnőttnek egyaránt kötelező a fejvédő sisak használata!

Fontos:                       csak kifogástalan, jó állapotban lévő – csengővel, első-hátsó, jó hatásfokú fékkel, fényvisszaverővel ellátott – kerékpárral indulj útnak!

Az sem árt, ha Te magad is jó erőben vagy!

Tehát biciklire fel, töltsünk együtt egy kellemes napot.

A Kovácspataki-hegyek (más néven Helembai-hegység, szlovákul Burda) a Börzsöny egy kis darabkája az Ipolyon túl, Szlovákia legdélibb fekvésű és legalacsonyabb hegysége, ami sajátos mikroklímával rendelkezik. Természetvédelmi terület.

Párkány Szlovákiában található szemben Esztergommal. A két várost a Mária Valéria híd köti össze. Régebben, amíg helyre nem állították a hidat, kompjárat volt a két város között. És egy országhatár.

A 19. század végén és a 20. század elején Kovácspatak az esztergomi és budapesti polgárok kedvelt kiránduló- és üdülőhelyük volt. Esztergomból „propeller“ hordta a kirándulókat a Duna másik partjára. Budapestről vonattal érkeztek ide a látogatók. A vasútállomás közvetlen a kikötő mögött állt, innen sétáltak a kirándulók az élősövénnyel szegélyezett turista- sétányokon a Gloriett kilátóhoz és az egyes üdülőkhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük