HÓD – Honismereti Túraegylet

Párkány – Zselíz – Párkány (Felvidék)

2023 szeptember 09.

Újra, de egy eddig még nem járt útvonalon kerekezünk – a Felvidéken. Legutóbbi kerekezésünk alkalmával Pócsmegyeren átkerekezve megláttuk a Franz Schubert emléktáblát. Ez adta az ötletet a kutakodásra, F.Sch. milyen úton-módon jutott el Pócsmegyerre – aránylag elég sok érdekes anyagot találtam. Így jutottam el a felvidéki, Garam-menti Zselíz településre, amely nem azonos a magyar oldalon található Zselic tájegységgel Nagyon sok érdekességet találtam F.Sch. vonatkozásában is, és egy Eszterházy kastély is található ott, érdemes elkerekezni oda, és megnézni az útvonalon található más egyéb látványosságokat is (Bény – kurtaszoknya, rotunda – Szőgyén, Kicsind, Oroszka, Zalaba, stb.)

Látnivalók: Oroszka (más néven Kisoroszi) malom és Hadtörténeti Múzeum – Zselíz  kastély, F.Sch Múzeum – Bény  Árpád-kori templom, rotunda, kurtaszoknya – Kéménd  Iszomfalva pincesor

 Program és útvonal

Utazás:

MÁV:             Bp. Nyugati pu. (07:51) – Esztergom (08:56)

Gépkocsival:            Budapest/Szentendre – Esztergom, Élményfürdő parkoló

Találkozás:               09:30 Esztergom, Élményfürdő

 

Kerekezés oda:         Esztergom – Párkány – Garamkövesd – Kicsind – Zalaba – Zselíz

vissza:         Zselíz – Oroszka – Bény – Kéménd – Párkány

Kerekes távolság:    kb. 2 x 35 km

Előzetes jelentkezés:           erősen ajánlott 2023. 09. 07.

 

Vissza MÁV:             Esztergom – Budapest       minden óra:09 és óra:35 perckor

Hozzatok:                 innivalót, ennivalót, esőkabátot és nem árt, ha van jól látható fényvisszaverő mellényed, amit a közúton fel is veszel!

És ami kötelező:      Szlovákiában településen kívül gyereknek – felnőttnek egyaránt kötelező a fejvédő sisak használata!

Fontos:          csak kifogástalan, jó állapotban lévő – csengővel, első-hátsó világítással, jó hatásfokú fékkel, fényvisszaverővel ellátott – kerékpárral indulj útnak!

Az sem árt, ha Te magad is jó erőben vagy!

 

Tehát biciklire fel, töltsünk együtt egy kellemes napot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük