HÓD – Honismereti Túraegylet

2022-es túraprogram

A „HÓD” Honismereti Túraegylet 2022-ben tölti be 30. életévét – a lehetőségekhez képest igyekszünk megemlékezni a neves, számunkra fontos évfordulóról egy kis kiadvány kiadásával. Kérjük az Egylet tagságát, hogy akinek van némi felidézhető, érdemleges emléke az elmúlt 3 évtizedről – túraemlék, különleges fotó vagy egyéb emlékanyaga – segítse a kiadvány létrejöttét.

„HÓD” HTE khsz fő tevékenysége a táboroztatás (vízi-, és kerékpártábor) és honismereti kerékpártúrázás, gyalogtúrák szervezése, rendezése, valamint Menedékház üzemeltetésének felügyelete és turista útvonalak karbantartása. Az egylet tevékenyen részt vesz a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetési felügyeletében, valamint a Visegrádi-hegység jelzett turista útjainak és erdei létesítményeinek (esőbeállók, erdei padok, asztalok) karbantartásában, felújításában.

Az Egylet egész éves túrázási lehetőséget kínál mindazok számára, akik az erdők, mezők, hegyek, vizek, vízpartok csendje mellett szeretik a mindig megújuló természet szépségét, szeretnék megismerni hazánk évezredes múltját, történelmi, építészeti nevezetességeit.
A elmúlt években már hagyománnyá váltak a téli és a tavaszi-őszi evezőstúrák: Hévízi-patak és Által-ér, de ebben az évben tervbe vesszük a Bodrog-ártér újra evezését is.
Az előző években szervezett családos kerékpártábor tapasztalatai alapján a 2022. évben is szervezünk családos kerékpártábort – immár XXI. alkalommal – melynek helyszíne: Zemplén. Továbbra is olyan tábort szeretnénk szervezni – az elmúlt évek hagyományait követve – ahol a tábor idején megismerkedhetünk az adott tájegység növény- és állatvilágával, népi építészetével, történelmi múltjával is – reméljük, a járvány tovább burjánzása nem húzza keresztül számításainkat!
A tábor várható időpontja: 2022. július 02. – 09.

Tovább folytatjuk a kisvasúti túramozgalmat, amelynek keretében most is felkeresünk kerékpáros- és gyalogtúrával az országon belül – és a határon túli magyar területeken – egy még meglévő és üzemelő kisvasutat. Terveink szerint idén a Szobi Kisvasúttal ismerkedhetünk meg.

Az előző években nagy sikere volt az Erdélybe szervezett és vezetett kerékpáros/gyalogos (Torockó, Pádis, Kalotaszeg, Hargita és Gyimes, Háromszék, Radnai-havasok, Retyezát) túráknak.
Ebben az évben – közkívánatra – újra Kalotaszeg és környékére szervezünk gyalogtúrát, várható időpontja: 2022. 08. 06. – 14.
Az Erdély-túra alapfeltétele a járvány visszahúzódása – elsődleges mindnyájunk biztonsága!
Az egy- vagy többnapos külföldi túrák esetén az utazás- és balesetbiztosítás megkötése kötelező!

Tovább folytatjuk a Visegrádi-hegységben a turistautak felújítását, karbantartását, a város 4 tanösvényének útvonaljelzéseinek gondozását, valamint a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

A túrák általában nyitottak mindazok számára, akik tudomásul veszik az együtt túrázás alapvető íratlan szabályait, de különösen a „HÓD” HTE és az MTE szimbólumvirágával, a havasi gyopárral jelzett túrák.
2018. évtől – az Egyletben tevékenykedő nyugdíjas túratársak kérésére, javaslatára – általában 2-3 hetente és szerdai napokon gyalog és kerékpáros túrákat szervezünk, amely programokon – természetesen, akinek ideje engedi – bárki részt vehet.
Ezek a programok nem minden esetben kerülnek be az éves programtervezetbe, külön kerülnek meghirdetésre – de az Egylet honlapjára időben minden program felkerül!

Kérünk minden sportolni, túrázni szándékozó személyt, éljen a Túraprogramban(pdf) felkínált túrázási lehetőségekkel.