HÓD – Honismereti Túraegylet

Szegedi Zsinagóga

“Szeresd felebarátodat…”
2018. 08. 12.
A fentebb idézett bibliai parancs héberül és magyarul olvasható az 1903-ban elkészült Új Zsinagóga diadalívén. A magyar nyelv használata az épület tervezésében aktívan közreműködő tudós főrabbi, Lőw Immánuel hatásának tudható be, aki iránymutatásaival segítette Baumhorn Lipót építész munkáját. A Róth Miksa műhelyében készült üvegablakok és a páratlan szépségű, szimbolikus tartalmú üvegkupola az eklektikus zsinagóga egyedi ékességei.
Az új zsinagógát 1900-1903 között emelték, Baumhorn Lipót tervei alapján, a Lechner Ödön hatása alatt álló építész 22 zsinagógát épített az akkori Magyarországon. Legsikerültebb alkotása a szegedi, hazánk második legnagyobb zsidó temploma.
A monumentális 48,5 méter magas, 48 m hosszú és 35 m széles épületen, a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola csegelyekkel történt beillesztése. Belül az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák.
Az épület belső színvilágát a kék, az arany és a vajszín uralja, elegáns, mégis színes, vidám, könnyed hatást keltve. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja különleges térhatásával és káprázatos szépségével. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, fölötte kék alapon a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A zöldes-barna sáv a Földet, a kupola legfelső részében a kék alapra festett aranyszínű csillagok, középen a Dávid-csillaggal pedig az eget szimbolizálják.

Szervező: Udvarhelyi Edina
A túra jellege: városlátogatás, könnyű séta
A vasútállomástól gyalog max. 25 perc a Zsinagóga.
A 13:00 órás Zsinagóga látogatás kezdetéig megnézzük a belvárost;
☺ benézhetünk a Virág vagy a Kis Virág Cukrászdába – ami az egyik legfőbb nevezetesség;
☺ és persze tesztelhetjük a cukrászda aktuális kínálatát;
☺ megnézhetjük a Fogadalmi templomot, színházat, Tisza-partot….stb;
☺ Zsinagógalátogatás 13:00 órától;
Indulás: 2018. 08. 12. 7:53 Bp. Nyugatiból, érkezés: 10:33 Szegedre
Vissza: 17:25 Szegedről, érkezés: 20:07 Bp. Nyugati pu.-ra
A Zsinagógalátogatásra természetesen gépkocsival is lehet érkezni!
Idegenvezetés: 10 fő felett ingyenes (a belépőben benne foglaltatik), amennyiben nem érjük el ezt a létszámot, akkor 1.800,-Ft/alkalom.

A belépőjegy ára:
Felnőtt: 1 200,-Ft/fő (10 fő felett: 1.000,-Ft/fő)
Diák/nyugdíjas: 600,-Ft/fő ( 10 fő felett: 400,-Ft/fő)
Előzetes jelentkezés: 2018. 08. 11. 20:00 óra – a szervezőnél ajánlott – edina.udvarhelyi@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük