HÓD – Honismereti Túraegylet

Gaja-szurdok

BODAJK – KÁROLYI KILÁTÓ – GAJA-VÖLGY – PISZTRÁNGOS TÓ – FEHÉRVÁRCSURGÓ

2018. 08. 25.

„Bodajkon túl leereszkedtünk tölgy és bükk vegyületből álló erdő közepén elég veszedelmes úton a roppant mészkőrétegeken keresztül törő Gajához.”

A Bakony keleti kapuja a nagy múltú település: Bodajk. Vetünk egy röpke pillantást a gyógyvizek táplálta tavacskára, aztán a barokk kori kálvária mellett elhaladva, megkezdjük túránkat. Hamar beérünk a hűst ígérő erdőbe, s teszünk egy néhány száz méteres kitérőt a nemrég készült Károlyi kilátó kedvéért. Ha nem takarnák lombok, innen látni engedné magát a szurdok. Szépen gondozott, vegyes állományú erdőben ereszkedünk le a patakvölgybe (rövid szakaszon lábunk elé is nézve), és élvezzük a természet formálta szépségeket. Újabb kitérő a pisztrángosnak nevezett tavacskához, melynek partján kis büfé kínálja bizonnyal jóleső portékáját. Az Öreg-hegyen megnézzük az ősi halomsírokat, amiktől kisvártatva a csurgói tározó mentén vagyunk. E tájt kedvünktől, időtől függően választhatunk, hogy a rövidebb (beton)úton, vagy a kicsit hosszabb kastélyparkon keresztül menjünk a buszmegállóhoz.

Találkozó: augusztus 25., Népliget, Autóbusz pu., indulás 8:15, fehérvári átszállással
Túravezető: Vuray György (06-30/241 4412, vuray.gyorgy@upcmail.hu )
Túránk útvonalának hossza 15 km, és 300 m szint is vár
Visszafelé busz 15:27, 17:12 szintén fehérvári átszállással. Az átszállásra egy perc áll rendelkezésre – ha a busz percnyi pontossággal érkezik (nem szokott).
Így valószínűbb az, hogy csak az egyel későbbi busszal tudunk hazajönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük