HÓD – Honismereti Túraegylet

Gyalogtúra a Budai-hegységben

Túra a csend birodalmában
2018. 06. 26.

Az Ördög-orom fontos természeti látványosság. Keskeny, sziklás, meredek oldalú dolomitrög a Farkas-völgy és az Irhás-árok között. Magassága körülbelül 312 méter.
Az Ördög-orom nem egyetlen természeti képződményt jelöl, hanem egy közel 10 hektáros területet, ahol az őshonos magyar növényzet csaknem egyharmada megtalálható. Óvatosan is kell lépkedni a legmagasabb (313 méter) pont, az Ördög-szószék felé, mert sok védett faj is övezi az utat.
A Széchényi-hegy lankáján, a csendes erdőben áll egy parányi, egyszerűségében is lenyűgöző
szépségű kápolna. A történelem viharos évtizedei nem voltak kegyesek hozzá. Hiába küzdöttek a hívők elszántan a kápolnájukért, a szovjet katonák ugyanúgy megrongálták, mint később a névtelen vandálok. Szerencsére – nem sokkal a 100. születésnapja után újjászületett, és ma már ismét régi varázsával várja a zarándokokat, az imádkozni vágyókat, valamint a természetbarátokat. A kápolnát az 1880-as években Berger János evangélikus pap, egyetemi rektor építette, akinek a közelben villája volt. A kápolna az 1930-as évek elejére már igen leromlott állapotba került. Az 1990-es évekre csak torzója maradt fenn. Az Úti Madonna kápolnát társadalmi összefogással 1998-ban felújították. Szabadon látogatható.

A túra jellege: közepes hosszúságú túra, kevés emelkedővel, jól követhető turistautakon.
Útvonal: Széll Kálmán/Moszkva tér – 59-es végállomása – Ördög-orom – Útimadonna-kápolna – Széchenyi-hegy – Normafa/Budakeszi
kitérő: Makkosmária templom és a kálvária felé

Túravezető: Vuray György
Távolság: 8,5/10 km
Szintemelkedés: fel: 240 m
Találkozó: 9:00 óra, Bp, Moszkva tér, az 59-es villamosmegállójában
Az előzetes jelentkezés: 2018. 06. 25. 20:00 óra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük