HÓD – Honismereti Túraegylet

Medvehagyma – túra

Kerékpártúra a Gerecsébe
2018. április 14. (szombat)

A mindentudó medvehagyma
A legenda szerint a téli álmukból ébredő medvék ezt fogyasztották, hogy erőre kapjanak, innen az elnevezés. Hasznos tavaszi vitamin- és tisztítókúrához, a benne levő szerves kénvegyületek fokozzák az étvágyat, koleszterinszintet és a vérkeringést kordában tartják. Magas C-vitamin tartalma javítja a szervezet katalizálóképességét. A népi orvoslás a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterin-lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Erdőben, mint szőnyeg, csokor körül, mint gyöngyvirág, tányéron, mint spenótételben, mint fokhagyma mutatja magát. Ez a medvehagyma.
Írtak róla még verset is, de felhasználásával, sokkal több receptet. Éhséget csillapít, nyavalyákat is űz, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van. Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpír-támadásról a medvehagyma-termő vidékekről. Hazánkban Orfű környékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére – és a Gerecsében tenyészik a legdúsabban, elég tavasztáján beleszippantani a levegőbe, és tudható, hogy szezonja van: messzire szaglik az erdő. Tény: nagyon büdös. De csak úgy, mint a rendes fokhagyma: illata rettentő, de enni nagyon jó. Aki lekésné a nagy március-áprilisi inhalálást, még nem vesztett el mindent. A medvehagyma ugyanis jól tartósítható: szárítva, fagyasztva, savanyítva vagy éppen lesózva élvezhető egész évben.
A medvehagyma személyenként gyűjthető mennyisége 2 kg.
Kerekes program
Utazás MÁV Budapest, Déli pu. (8:20) – Alsógalla (9:07)
Kerekezés Alsógalla – Héreg – Pusztamarót 20 km
Medvehagyma gyűjtés Pusztamarót körzetében a Gerecse oldalában
Kerekezés Pusztamarót – Bikolpuszta – Süttő – Neszmély – Dunaalmás 25 km – Által-ér menti kerékpárút – Tata
Utazás MÁV Tata (15:27) – Bp. Déli pu. (16:39)
Kerekezés Budapest, Déli pu. – Batthyány tér 4 km
Jelentkezés 2018. 04. 12. 20:00 óráig (telefon, drótposta)
Fontos tudnivalók!

 Fejvédő-sisak gyerekek részére kötelező, felnőttek részére ajánlott;
 Első és hátsó világítás és kerékprizma kötelező;
 Láthatósági mellény, kötelező;
 A túrára ajánlatos az eső elleni védőruha;
 Nap ellen sapka, napszemüveg és napkrém;
 Költségek: MÁV menetdíjak + kerékpárok szállítási költségei;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük