HÓD – Honismereti Túraegylet

2018-as túraprogram

„HÓD” HTE khsz fő tevékenysége a táboroztatás (vízi-, és kerékpártábor) és honismereti kerékpártúrázás szervezése, rendezése, valamint Menedékház üzemeltetése és turista útvonalak karbantartása. Az egylet tevékenyen részt vesz a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetési felügyeletében, valamint a Visegrádi-hegység jelzett turista útjainak és erdei létesítményeinek (esőbeállók, erdei padok, asztalok) karbantartásában, felújításában. Az Egylet egész éves túrázási lehetőséget kínál mindazok számára, akik az erdők, mezők, hegyek, vizek, vízpartok csendje mellett szeretik a mindig megújuló természet szépségét, szeretnék megismerni hazánk évezredes múltját, történelmi, építészeti nevezetességeit.

Az Egylet elsősorban a családok túráztatására fordít nagy gondot azzal, hogy havonta legalább egyszer és az évszaknak megfelelően olyan túrákat szervez, amelyeken a kisgyerekes családok is részt tudnak venni, térítésmentesen biztosítva a gyerekek részére a túrához szükséges biztonsági felszereléseket is (kerékpáros gyerekülés, fejvédő sisak, mentőmellény, sátor).

A elmúlt években már hagyománnyá váltak a téli és a tavaszi evezőstúrák.
Helyszíneik: Hévízi-patak és Bodrog-ártér, de ebben az évben tervbe vesszük az Által-ér végig evezését is.

Az előző években szervezett családos kerékpártábor tapasztalatai alapján a 2018. évben is szervezünk családos kerékpártábort – immár XVIII. alkalommal – melynek helyszíne: Fertő-tó, vagy a Balaton-felvidék. Várjuk a javaslatokat a tábor pontos helyszínére, és vállalkozó kedvű szervezőkre. Olyan tábort szeretnénk – az elmúlt évek hagyományait követve – ahol a tábor idején megismerkedhetünk az adott tájegység növény- és állatvilágával, népi építészetével, történelmi múltjával is.
A tábor várható időpontja: 2018. július 7. – 14.

Tovább folytatjuk a kisvasúti túramozgalmat, amelynek keretében most is felkeresünk kerékpáros- és gyalogtúrával az országon belül (és a határon túli magyar területeken) egy még meglévő és üzemelő kisvasutat. Terveink szerint idén a Kemencei Kisvasúttal ismerkedhetünk meg. Folyamatban van egy együttműködési megállapodás a Kisvasutak Baráti Köre Egyesülettel, melynek keretében 2018. évtől segítséget nyújtunk a Kemencei Kisvasút nyomvonalának karbantartásában.

A Pilisben található néhány középkori kolostorrom, amelyek meglátogatásával igyekszünk megismerni régmúltunk, történelmünk egy darabkáját.

Az előző években nagy sikere volt az Erdélybe szervezett és vezetett kerékpáros/gyalogos (Torockó, Pádis, Kalotaszeg, Hargita és Gyimes, Háromszék, Radnai-havasok) túráknak. Ebben az évben a Retyezát hegység környékére szervezünk gyalogtúrát.

Tovább folytatjuk a Visegrádi-hegységben a turistautak felújítását, karbantartását, a város 4 tanösvényének útvonaljelzéseinek gondozását, valamint a Szentendre – Kőhegy „Czibulka János” Menedékház üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat, valamint a Kisvasutak Baráti Köre Egyesülettel megkötött együttműködési megállapodás keretében a Kemencei Kisvasút karbantartásában.

A túrák általában nyitottak mindazok számára, akik tudomásul veszik az együtt túrázás alapvető íratlan szabályait, de különösen a „HÓD” HTE és az MTE szimbólumvirágával, a havasi gyopárral jelzett túrák.

Kérünk minden sportolni, túrázni szándékozó személyt, éljen a TÚRAPROGRAM(pdf)–ban felkínált túrázási lehetőségekkel.