HÓD – Honismereti Túraegylet

L e v e n d u l a t ú r a

T i h a n y i – félsziget

2017. június 24. (szombat)

A Balaton tükréből kiemelkedő, 5 km hosszú félsziget – legnagyobb szélessége 3 km – festői dombokkal és hegycsúcsokkal ékeskedik, de igazi gyönyörűségeit csak a túrát vállalók ismerhetik meg. A félsziget hazánk olyan egyedülálló természeti ritkaságait rejti, melyek méltán indokolják, hogy miért éppen itt hozták létre az ország első tájvédelmi körzetét. Földtani képződményei közül Európa-hírű különlegességek a hajdani utóvulkáni működésre, kiterjedt hévforrás-tevékenységre emlékeztető gejzírkúpok. A Kis- erdőtető szélmarta bazalttufa sziklái, a félsziget belsejében található lefolyástalan Külső- és Belső-tó Magyarország legszebb tájképeit nyújtják. A félsziget a népi építészet és a néprajz kedvelőinek paradicsoma.

A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon.

Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulás ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, és itt próbálkozott francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolajtartalma magasabb volt, mint a franciáé.

Utazás: Bp. Déli pu. (8,05) – Szántód-Köröshegy (10,13)

Kerekezés: Szántód – Szántódi rév – Tihany, Bencés apátsági templom – Apáti templomrom – Balatonfüred

Gyalogtúra: Apáti templomrom (▲, S, ▲) – Sajkodi Öreg-levendulás (Lóczi Tanösvény)

Túratáv: kerekezés 25 km, gyalogtúra 6 km

Utazás: Balatonfüred (15:00) – Budapest Déli pu. (16:59) KÉK HULLÁM – sebes

(15,40) – (17:59) TEKERGŐ – gyors

(17:00 – (18:59) KÉK HULLÁM – sebes

Találkozó: a vonat indulása előtt 15 perccel a vonat kerékpárszállító kocsijánál, érvényes menet- és kerékpárjeggyel.

Költségek: MÁV + Komp + belépő + egyéb + fagyipénz
Jelentkezés: elvárható, 2017. 06. 23. 20:00 óráig

A túrán való részvétel alapvető és elengedhetetlen feltétele a „HÓD” HTE 2016. évi tagdíjának rendezése, legkésőbb a túrán.

Fontos tudnivalók!

 A túrára ajánlatos az eső elleni védőruha;
 Nap ellen sapka, napszemüveg és krém;
 Fejvédő sisak gyereknek + felnőttnek egyaránt kötelező!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük