HÓD – Honismereti Túraegylet

Remete – barlang

Nagymaros – Szent Mihály-hegy
2017. 02. 12.

A város főtere alatt talált római kori leletek a település korai eredetéről tanúskodnak. Egy 1257-ben kelt oklevél Morus néven említi. Máig tartó gyarapodását az 1715 és 1735 között betelepített német telepesek indították el. A város a legújabb kori történelemben arról nevezetes, hogy a település melletti Duna-szakaszon épült volna ki a Bős-Nagymaros vízlépcső gátja.
A barlang 215 m magasan helyezkedik el a Börzsöny déli részén magasodó Szent Mihály-hegy lenyúló tömbjén, a Duna feletti sziklaoldalban. A természetes úton kialakult barlangot a XI. században mesterségesen vájták, bővítették tovább. Első lakói bazilita szerzetesek voltak.Legszebb kilátás rá a Duna túloldaláról, Dömösről nyílik. A barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.
A barlang a dömösi nagy Duna-patkó fölött fekszik, szemben a dömösi révvel. A dömösi Duna-partról jól látható a barlang nyílása. A barlang koordinátái: N47 46.260 E18 55.210, és 230 méter magasságban helyezkedik el. A barlang nehezen közelíthető meg. A Hegyes-tető oldalában még a jelzett utakon is figyelmeztetés van érvényben több helyen: "meredek, csúszós szakasz". A nem jelzett utak még nehezebben járhatók, sőt veszélyesek!
Amennyiben a kiindulópont Nagymaros, letérve a (S■) jelről, és áttérve a (SΩ) jelzésre, egész a barlangig meglehetősen veszélyes, csúszós, morzsalékos talajon kell küzdeni, nagyjából szintben, 350 m tszf. magasságban.
Küzdelem első jutalma az Ördög-gerincre való kijutás, innen már csodálatos a panoráma a Dunára, a Visegrádi-hegységre, maga a hegygerinc is, a kopárságával igazán megragadó.

Útvonal: Nagymaros (S■, S, SΩ) – Ördög-orom – remete-barlang (ZΩ) – Szent Mihály-hegy 484 m (S) – Hegyes-tető 482 m – Julianus barát-torony – Köves-mező (K+) – Nagymaros

Túravezető: Sallai Csilla
Túratáv: 15 km
Szintkülönbség: 400 m
Találkozó: Nagymaros MÁV állomás, 09:00 órakor
MÁV Budapest Nyugati pu. 08:07 – Nagymaros 08:50
Nagymaros, minden egész óra 09’ – Budapest Nyugati pu. minden óra 54’
Visegrádi komp A dunai kompok jelenleg jégzajlás miatt nem üzemelnek.

Jelentkezési határidő. 2017. 02. 10. 20:00 óra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük