HÓD – Honismereti Túraegylet

Levendulatúra

Tihanyi – félsziget
2016. június 26.

A Balaton tükréből kiemelkedő, 5 km hosszú félsziget – legnagyobb szélessége 3 km – festői dombokkal és hegycsúcsokkal ékeskedik, de igazi gyönyörűségeit csak a túrát vállalók ismerhetik meg. A félsziget hazánk olyan egyedülálló természeti ritkaságait rejti, melyek méltán indokolják, hogy miért éppen itt hozták létre az ország első tájvédelmi körzetét. Földtani képződményei közül Európa-hírű különlegességek a hajdani utóvulkáni működésre, kiterjedt hévforrás-tevékenységre emlékeztető gejzírkúpok. A Kis-erdőtető szélmarta bazalttufa sziklái, a félsziget belsejében található lefolyástalan Külső- és Belső-tó Magyarország legszebb tájképeit nyújtják. A félsziget a népi építészet és a néprajz kedvelőinek paradicsoma.
A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy
levendulaültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek. A levendula „Szedd Magad” akció előreláthatóan 2016. június 20-án kezdődik és a virágzás függvényében, a készlet erejéig tart. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.
Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon.
Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulás ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé.

Utazás: Bp. Déli pu. (8,05) – Zamárdi (10,05)

Kerekezés: Zamárdi –Szántódi rév – Tihany, Bencés apátsági templom (echo)
– Belső-tó – Aranyház – Orosz-kút – Barátlakások – Balatonfüred

Túratáv:

kerekezés 25 km
gyalogtúra 6 km

Utazás: Balatonfüred (15,40) – Budapest Déli pu. (17,59)
Találkozó: a vonat indulása előtt 15 perccel a vonat kerékpárszállító kocsijánál, érvényes menet- és kerékpárjeggyel.
Költségek: MÁV + Komp költség + belépő + fagyipénz
Jelentkezés: elvárható, 2016. 06. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük